Dermatologie

 

Ce sunt alunitele?

Alunitele sau nevii pigmentari sunt formatiuni tumorale benigne, constituite din melanocite, cele care dau pigmentul pielii. Acestea pot aparea la orice varsta sau ne putem naste cu ele. De obicei, alunitele au o evolutie benigna, insa este posibil ca o parte dintre acestea sa se transforme in melanom, cea mai periculoasa forma de cancer de piele.

Cand trebuie sa ne ingrijoram?

Alunitele care prezinta risc sunt cele care nu respecta setul de criterii ABCDE. Iata semnele care trebuie sa ne ingrijoreze: Asimetrie: jumatate din leziune este diferita de cealalta; Bordura: marginile sunt neregulate, imprecis delimitate; Culoare: coloratia este neuniforma; Dimensiune: are peste 6 mm; Evolutie: isi modifica forma, culoarea, devine sensibila (mancarime, durere).

Ce este melanomul?

Melanomul are legatura directa cu expunerea la soare si este o tumora care se dezvolta din celulele care intervin in culoarea pielii, celulele pigmentare. Pentru ca prezinta un risc ridicat de metastazare, melanomul este cea mai agresiva forma de cancer de piele. Varsta medie pentru aparitia unui melanom este de 45-50 de ani, acesta fiind mai des intalnit la femei decat la barbati. Zonele in care melanomul se manifesta cel mai frecvent sunt gambele la femei si toracele posterior la barbati. Melanomul poate fi foarte agresiv, dar un diagnostic precoce permite vindecarea.

Factori de risc

Expunerea prelungita la soare este cel mai important factor de risc in aparitia melanomului. Oricine poate sa dezvolte un melanom cutanat, dar riscul este mai mare daca indeplineste una dintre conditiile: -tegument sensibil la soare (piele, ochi si par deschise la culoare); -factori genetici (prezenta a numeroase alunite peste 100, antecedente personale sau in familie de tumori cutanate); -arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani; -obiceiul bronzarii artificiale, la solar. Melanomul poate aparea fie prin transformarea unei alunite, fie direct ca melanom. Numarul cazurilor in care melanomul apare direct, avand aspectul unei alunite, este mai mare, de 70%.

Cand este recomandata indepartarea alunitelor?

Indepartarea alunitelor pe cale chirugicala este recomandata cand exista dovezi care indica o viitoare transformare sau o transformare in curs a alunitei in melanoma. Insa alunitele pot fi inlaturate si din motive estetice.

Cum poti preveni malignizarea alunitelor?

Cea mai buna metoda de prevenire a melanomului este fotoprotectia, prin folosirea cremelor de protectie solara si evitarea expunerii prelungite la soare. Foarte important este si consultul dermatologic care trebuie sa se faca “la cea mai mica suspiciune”, recomanda dermatologul. Recomandat este si evitarea, pe cat posibil, a traumatismelor mecanice pentru ca acestea pot avea un rol important in aparitia melanomului.