DIABET NUTRITIE SI BOLI METABOLICE

 

Diabet, nutritie si boli metabolice

este specialitatea medicala care se ocupa de diagnosticarea si tratamentul afectiunilor cauzate de nutritia inadecvata si tulburari de metabolism.

Diabetul zaharat ( tip 1-insulinodependent si tip 2-insulinoindependent), necesita regim dietetic si tratament strict controlat;

Afectiunea are uneori o conditionare genetica evidenta in familia pacientului dar alteori intervin in declansare alti factori ( greseli in alimentatie, obezitatea, viroze, etc.). Diabetul zaharat daca nu este tratat, poate afecta in timp microcirculatia sanguina;

In acest fel este posibila aparitia mai frecventa a unor boli renale, neurologice, oculare, cardiace. Diabetul zaharat netratat, scade rezistenta la infectii a pacientilor, ce necesita astfel, masuri terapeutice mai ample si costisitoare si duce la un timp de vindecare mai indelungat; De asemenea, poate creste riscul operator in cazul unor interventii chirurgicale. Toate acestea, constituie un motiv suficient pentru a-i acorda o maxima atentie, primul pas, fiind consultatia de specialitate si apoi, urmarea recomandarilor terapeutice primite de la medicul specialist.

Diabetul nu este contagios. Oamenii nu o pot contacta unul de la celalalt.

Totusi, anumiti factori pot creste riscul de aparitie a acestei afectiuni. Diabetul de tip 1 apare in mod egal la femei si la barbati, dar este mai frecvent la albi decat la celelalte populatii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata ca diabetul de tip 1 este rar la majoritatea populatiilor din Africa, indienilor din America si Asia.

Cu toate acestea, unele tari din Europa de Nord, inclusiv Finlanda si Suedia, au rate crescute de diabet de tip 1.

Cauza acestor diferente este necunoscuta. Diabetul de tip 2 este mai frecvent la persoanele mai in varsta, mai ales la cele supraponderale.

Prevalenta diabetului este foarte probabil in crestere din mai multe motive.

Un motiv este ca un segment din ce in ce mai mare al populatiei imbatraneste (datorita prelungirii sperantei de viata).

O alta cauza este ca din ce in ce mai multi oameni sunt supraponderali si chiar obezi.