Importanţa consultului ginecologic

Pentru a putea preveni unele afecţiuni dar şi pentru a-ţi putea testa starea de sănătate este important să mergi regulat la medicul ginecolog şi să te supui unui set de analize care te pot scuti de multe neplăceri. Efectuate regulat, analize precum testul Babeş-Papanicolau, ecografia pelvină, examinarea secreţiei vaginale, pot preveni apariţia unor boli grave şi greu de tratat.

Testul Babeş-Papanicolau

Testul Babeş-Papanicolau face parte din examenul ginecologic de rutină şi urmăreşte identificarea modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului. Testul Papanicolau a devenit una dintre cele mai importante modalităţi de screening a cancerului de col uterin. Această analiza poate ajuta la depistarea din timp a modificărilor celulare patologice ale colului uterin, modificări care pot fi tratate cu succes în condiţiile în care diagnosticul a fost stabilit în fază incipientă.

Ecografia pelviană

Ecografia pelviană ajută la diagnosticarea unor afecţiuni multiple. Examinarea ecografică a pelvisului poate depista existenţa unor efecţiuni precum chisturile ovariene, fibromul uterin, tumori ale sferei uro-genitale dar şi ale organelor învecinate.

Analiza secreţiei vaginale

Analiza secreţiei vaginale oferă indicii referitoare la prezenţa diferitelor tipuri de infecţii vaginale. Un astfel de test, efectuat o dată la şase luni depistează existenţa infecţiilor vaginale, putând oferi posibilitatea de a începe un tratament corespunzător şi de a împie dica eventualele complicaţii. Este important să ştii că o infecţie vaginală netratată la timp poate genera prezenţa unor afecţiuni mult mai grave, precum infertilitatea, de exemplu.

Cand este recomandata indepartarea alunitelor?

Indepartarea alunitelor pe cale chirugicala este recomandata cand exista dovezi care indica o viitoare transformare sau o transformare in curs a alunitei in melanoma. Insa alunitele pot fi inlaturate si din motive estetice.

Ecografia

Ecografia este o metoda non-invaziva de analiza a sanului cu ajutorul ultrasunetelor, singura relevanta pentru femeile cu varsta sub 35 de ani, la care tesutul glandular mamar este prea dens pentru a putea obtine rezultate concludente despre sanatatea sanilor cu ajutorul mamografiei. Dureaza aproximativ 5 minute, nu doare deloc si poate fi realizata la cererea ta, fara a avea nevoie de trimitere de la medic. Sigur, varianta cea mai buna este ca ecografia sa fie recomandata in urma unui examen clinic efectuat de medic. Tehnica examinarii ecografice este facila, se realizeaza cu ajutorul unei sonde de examinare ecografica pe care se aplica un gel special. Se examineaza toata suprafata mamara, inclusiv regiunile axilare, astfel incat sa poata fi descoperite eventualele leziuni. Eventuale modificari sunt inregistrate fie pe o hartie speciala (fotografie) fie pe un CD, astfel incat la o examinare ulterioara sa existe posiblitatea compararii rezultatelor obtinute.

Mamografia

Mamografia este o radiografie speciala a sanului realizata cu ajutorul razelor X care ajuta la detectarea modificarilor la nivelul structurii sanului, cu cativa ani inainte de aparitia unor semne sau simptome detectabile prin examinare clinica sau autoexaminare. Se face doar la recomandarea medicului, in functie de istoricul tau medical sau preventiv, in special dupa varsta de 40 de ani, cand este bine sa intri intr-un program de screening mamografic pentru cancerul de san, fiindca este mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Timpul de efectuare a mamografiei este variabil, fiecare expunere dureaza cateva secunde si se recomanda minim doua imagini pentru fiecare san. S-ar putea sa fie o senzatie neplacuta, dar pentru a reduce disconfortul, este bine sa nu faci mamografia imediat, inaintea, in timpul sau imediat dupa menstruatie, cand exista deja un disconfort la niveulul sanului. Nu trebuie sa te temi de pericolul de iradiere. Factorul de radiatie e foarte scazut si nu creste riscul aparitiei de cancer la san.